Mitkä ovat identiteettivarkauden seuraamukset?

By | 22 maaliskuun, 2024

Ajan myötä kuulemme yhä enemmän identiteettivarkauksista ja petoksista. Näyttää siltä, että tapoja tehdä tällaisia rikoksia on enemmän kuin koskaan ennen, mutta tiedätkö kaiken identiteettivarkauden seurauksista? Tässä on yleiskatsaus siihen, miten identiteettivarkaudesta ja vastaavista rikoksista rangaistaan.

Entinen presidentti George W. Bush allekirjoitti vuonna 2004 lain nimeltä Identity Theft Penalty Enhancement Act, jossa vaadittiin ankarampia rangaistuksia tähän haitalliseen rikokseen syyllistyneille. Laki muutti tiettyjen identiteettivarkausrikosten rangaistustasoja, muun muassa luokittelemalla aiemmin rikkomuksina pidetyt rikokset törkeiksi. Monet sanoivat, että laki oli jo kauan myöhässä, sillä identiteettivarkaudet ovat olleet vakava ongelma jo pitkään.

Seuraavassa luetellaan joitakin identiteettivarkauden rangaistusten koventamista koskevan lain nojalla tehtyjä muutoksia.

– Korotettiin identiteettivarkaudesta annettavan liittovaltion vankeusrangaistuksen enimmäismäärää kolmesta vuodesta viiteen vuoteen.

– Phishing-huijauksista tuomituille lisätään kaksi vuotta tuomioon.

– Rikosluetteloon lisättiin uusi rikos nimeltä törkeä identiteettivarkaus, joka koskee henkilöitä, jotka käyttävät varastettuja henkilöllisyyksiä liittovaltion rikoksiin (esim. maahanmuuttorikkomukset, viranomaisvarkaudet, sosiaaliturvapetokset). Lain mukaan näissä tapauksissa rikoksentekijää voidaan syyttää kahdesta tai useammasta rikoksesta: törkeästä identiteettivarkaudesta ja identiteettivarkaudesta. Törkeä identiteettivarkaus lisää tuomiota kahdella vuodella.

– Törkeässä identiteettivarkaudessa kaikki terrorismiin liittyvät rikokset lisäävät rangaistukseen viisi vuotta.

– Terrorismiin liittyvän identiteettivarkauden enimmäisrangaistus on 25 vuotta, mikä koskee sekä kotimaista että kansainvälistä terrorismia.

– Identiteettivarkaudesta tuomituille henkilöille, jotka ovat luottamusasemassa, olisi määrättävä lisärangaistuksia vallan väärinkäytöstä.

Kullakin osavaltiolla on omat lakinsa liittovaltion pakollisten rangaistusten lisäksi, mikä tarkoittaa, että identiteettivarkaudesta tuomittua voidaan rangaista kahdella tasolla: osavaltion ja liittovaltion tasolla.

Yleensä yksinkertaisin rangaistus, jonka rikollinen voi saada identiteettivarkaudesta, on korvaus aiheutuneista menetyksistä. Jos rikos on kuitenkin vakavampi tai törkeämpi, rangaistukset voivat vaihdella 50 000 dollarin sakosta ja enintään viidestä vuodesta vankeuteen 100 000 dollarin sakkoon ja vähintään 10 vuoden vankeuteen.

Vaikka rangaistusten koventuminen on erittäin rohkaisevaa ja osoittaa, että maa on menossa oikeaan suuntaan identiteettivarkauksien ankarassa ja vakavassa käsittelyssä, on epätodennäköistä, että identiteettivarkaudet koskaan katoavat kokonaan. Parasta, mitä voit tehdä, on tutkia eri tapoja, joilla voit suojata henkilötietojasi, jotta et joudu identiteettivarkauden uhriksi.

Katrina Robinson on freelance-kirjailija ja päätoimittaja, joka asuu Charlestonissa, Etelä-Carolinassa. Hän kirjoittaa monista eri aiheista, kuten terveydestä, muodista, taloudesta, yritysluottokorteista, saldonsiirtoluottokorteista ja muusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *