Luottotietoraportin ymmärtäminen

By | 4 toukokuun, 2024

Mikä on luottotiedot? Jos et ole koskaan ennen nähnyt luottotietoraporttia, voi olla vaikeaa ymmärtää luottotietoraporttiasi. Pelkästään numeroina ilmaistuna luottopisteet vaihtelevat 300:sta 850:een, ja kansallinen keskiarvo on 732. Jotta saat parhaat korot lainaa ottaessasi, lainanantajat vaativat yleensä vähintään 750:n luottopistemäärän. Kun saat pistemäärän, näet myös monia muita velkaasi koskevia yksityiskohtia.

Raportti on jaettu neljään osaan: sinut yksilöivät tiedot, luottohistoria, julkiset tiedot ja tiedustelut. Tunnistetiedot, kuten nimesi, osoitteesi ja sosiaaliturvatunnuksesi, ovat perustietoja. Varmista, että nämä tiedot ovat oikein, sillä on mahdollista, että sinulle on annettu väärä sosiaaliturvatunnus tai nimesi on kirjoitettu väärin. Raportti sisältää myös syntymäaikasi, aiemmat osoitteesi, ajokortin numeron, työpaikkasi ja aviomiehen/vaimon nimen. Nämä tiedot ovat erittäin suojattuja ja luottamuksellisia, joten älä huolehdi niistä liikaa.

Tärkein tarkasteltava alue luottotietoraportissasi on luottohistoriasi. Tilit luokitellaan yhteen viidestä ryhmästä: Kiinteistöt (ensimmäiset ja toiset asuntolainat), osamaksut (autonmaksut, toistuvat laskut), luottokortit (luottokortit), perintätilit (maksuhäiriöiset tilit) ja muut. Kunkin tilin kohdalla näkyy velkojan/lainanantajan nimi ja tilinumero, tilin avaamispäivä, tilin tyyppi, velkasumma, tilin tila ja se, oletko pysynyt maksussa. Luovutus tarkoittaa, että velkoja on yrittänyt periä velkaa, mutta on luovuttanut. R1-tilanne osoittaa, miten hyvin olet maksanut, asteikolla 1-9. Jos raportissasi on erääntyneitä velkoja, näet pienen laatikon, jossa on merkintä 30, 60, 90 tai 120. Se osoittaa, kuinka monta päivää velkasi on erääntynyt. Jos näet vihreän rastin ja nollan, tilisi on hyvässä kunnossa. Jos näytössä lukee ”Chargeback”, ”Bad debt” tai ”In collections”, tilisi on vähintään 120-180 päivää myöhässä, ja perintätoimisto on ottanut tilisi haltuunsa. Takaisinperinnät ja perinnät ovat haitallisia, koska huonot luottotiedot säilyvät raportissasi seitsemän vuotta.

Toivottavasti luottotietoraporttisi Public Records -osio on tyhjä, sillä se on raporttisi haitallisin kohta. Siihen voidaan kirjata konkurssiluottotiedot, tuomioistuimen tuomiot, veropantit, avioerot, palkkojen ulosmittaukset, oikeustoimet, ulosmittaukset ja muut oikeudelliset asiat, jotka voivat vahingoittaa luottopisteitäsi. Tämä alue pysyy raportissasi 10 vuotta, ja se sisältää rikkomukset, jotka vahingoittavat eniten luottotietojasi. Joissakin tapauksissa nämä rikkomukset voivat vähentää 300 pistettä terveestä luottopisteestä, joten ole varovainen, ettet sekaannu raha-asioihisi liittyviin oikeudellisiin asioihin.

Luottotietoraportin viimeinen osa on luettelo kaikista kolmansien osapuolten tekemistä tiedusteluista, jotka koskevat luottotietojasi. ”Kovat tiedustelut” käynnistyvät, kun täytät luotto- tai lainahakemuksen, kun taas ”pehmeät tiedustelut” käynnistyvät yrityksiltä, jotka haluavat asioida kanssasi tai haluavat laskuttaa sinua. Uuden luottohakemuksen täyttäminen kahden viikon välein tai useat kyselyt 14 viikon aikana voivat vahingoittaa hyviä luottopisteitäsi. Tällaiset tiedustelut vähentävät vain noin 20 pistettä, joten se ei ole suuri ongelma, ellei luottotietosi ole alun alkaenkaan huonommat kuin täydelliset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *