kukkakaali parsakaali gratiini pakaste

By | 4 marraskuun, 2023

Kukkakaali-parsakaali gratiini on suosittu ruokalaji, joka maistuu niin arki- kuin juhlapöydässäkin. Tämä herkullinen ruoka valmistetaan usein tuoreesta kukkakaalista ja parsakaalista, mutta myös pakastekasvikset käyvät mainiosti.

Pakastekasvikset ovat kätevä vaihtoehto silloin, kun tuoreet kasvikset eivät ole saatavilla tai aika on tiukilla. Ne säilyvät pitkään pakastimessa ja ovat nopea apu kiireisen ruoanlaiton keskellä. Pakasteesta löytyvät kukkakaalit ja parsakaalit ovat useimmiten jo pilkottuja ja valmiita käytettäväksi, mikä nopeuttaa gratiinin valmistusta entisestään.

Kukkakaali-parsakaali gratiinin valmistukseen tarvitset pakasteeseen säilöttyjä kukkakaalin ja parsakaalin nuppuja, jotka joko sulatetaan ensin tai lisätään suoraan kuumalle pannulle. Kun kasvikset ovat pehmenneet hieman, niihin voi lisätä mausteita ja muita aineksia oman maun mukaan. Yleensä gratiiniin käytetään ainakin juustoa, kermaa ja jauhoja.

Gratiinin perusohjeessa kukkakaali ja parsakaali höyrytetään tai keitetään nopeasti ennen gratiinin valmistusta. Sitten ne asetetaan uuninkestävään vuokaan, johon sekoitetaan juustokastike. Juustokastikkeen voi valmistaa perinteisesti alusta asti sulattamalla voi, lisäämällä jauhoja ja sitten maitoa sekä juustoa. Sen voi myös tehdä nopeammin käyttämällä valmista kermajuustokastiketta tai esimerkiksi purkkikermaa sekä juustoraastetta.

Kun juustokastike on valmis, se kaadetaan kasvisten päälle vuokaan. Vuoka paistetaan uunissa rapeaksi ja kullanruskeaksi. Gratiini on valmis, kun pinta on saanut kauniin värin ja kasvikset ovat pehmeitä.

Kukkakaali-parsakaali gratiini pakaste on maultaan herkullinen ja suutuntumaltaan pehmeä. Juustokastike tuo gratiinin makuun lisäpotkua ja tekee siitä täyteläisen. Pakastekasvikset säilyttävät hyvin ravinteet, joten gratiinista saa terveellisen aterian lisukkeen tai vaikka pääruoan.

Tämä gratiiniresepti on myös helppo muokata omien mieltymysten mukaan. Juustokastikkeen joukkoon voi lisätä erilaisia mausteita, kuten valkosipulia tai paprikajauhetta, ja gratiinin pinnalle voi ripotella esimerkiksi pähkinöitä tai korppujauhoja.

Kukkakaali-parsakaali gratiini pakaste on siis kätevä ja herkullinen vaihtoehto ruoanlaitossa. Se sopii niin arkiruokailuun kuin juhlavampiin hetkiin. Tarjoa gratiini esimerkiksi lihan tai kalan kanssa, tai nauti sitä sellaisenaan raikkaan salaatin kera.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *