Käteinen vai luotto? Miten valita sinulle paras maksutapa?

By | 25 maaliskuun, 2024

”Pitäisikö minun maksaa käteisellä vai luottokortilla?” Minulta kysytään tämä kysymys vähintään kerran päivässä ruokakaupoissa, vähittäiskaupoissa, ravintoloissa ja melkein kaikkialla muualla, missä hyväksytään molemmat maksutavat. Jos sinulla on sekä käteistä että luottokortteja, miten tarkalleen ottaen päätät, kummalla maksat?

Monet ihmiset uskovat, että ainoa syy maksaa luottokortilla on se, että sinulla on varaa maksaa se juuri sillä hetkellä. Näin voit maksaa vähimmäismaksun joka kuukausi ja nauttia pisteistä ja muista eduista, joita luottokortin käyttäminen tuo mukanaan, ilman että sinun tarvitsee huolehtia siitä, että saldoosi kertyy ajan mittaan yhä enemmän korkoa. Sen sijaan voit maksaa saldosi kokonaan pois heti ja välttää ärsyttävien korkojen kertymisen.

Sekä käteisellä että luottokorteilla on monia etuja ja haittoja. Puhutaanpa käteisellä maksamisen eduista:

– Anonymiteetti.

– Käteisellä maksaminen voi auttaa välttämään ylikulutusta. Jos lompakossasi on vain 50 dollaria ja suunnittelematon ylilyönti maksaa 60 dollaria, tiedät, että heräteostos on menneisyyttä. Luottokortit sen sijaan antavat sinulle mahdollisuuden laittaa luottokortin käyttöön, vaikka budjettisi olisi kuinka ulkona.

– Joskus luottokortilla maksamiseen liittyy korkeampi hinta. Esimerkiksi verojen maksaminen luottokortilla aiheuttaa lisämaksun, joka vaihtelee 1,90 prosentista 3,93 prosenttiin, mikä voi olla merkittävä kulu riippuen siitä, kuinka paljon olet velkaa. Näissä tapauksissa on parasta maksaa käteisellä.

– Kun maksat käteisellä, sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että maksat ostoksistasi korkoa, kuten aiemmin mainittiin.

Puhutaan nyt luottokortilla maksamisen eduista:

– Kätevyys. Sinun ei tarvitse käydä kaupassa ostaaksesi jotain luottokortilla. Verkko-ostosten suosion kasvaessa yhä useammat ostokset tehdään luottokortilla.

– Se on turvallista. Jos kadotat luottokorttisi, voit soittaa luottokorttiyhtiöllesi ja peruuttaa kortin ja tilata uuden. Mutta jos kadotat käteistä… Käteinen on poissa, etkä näe sitä enää koskaan.

– Luottokorttien avulla tilausten seuranta on helppoa. Jos tilaat jotakin, maksat sen luottokortilla etkä saa tilaamaasi tuotetta, voit saada rahasi takaisin. Mutta jos tilaat jotakin, maksat sen käteisellä etkä saa tilausta, et ole onneton, ellei yritys tai yksityishenkilö anna sinulle rahojasi takaisin.

Nämä ovat joitakin etuja ja haittoja käteisellä maksamisessa verrattuna luottokortteihin. Kuten huomaat, se riippuu tilanteestasi. Parasta on ymmärtää täysin plussat ja miinukset eli käteinen ja luottokortit ja soveltaa tietämystäsi kuhunkin tilanteeseen.

Katrina Robinson on freelance-kirjailija ja toimittaja, joka asuu Charlestonissa, Etelä-Carolinassa. Hän kirjoittaa useista eri aiheista, kuten terveydestä, muodista, taloudesta ja luottokorteista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *